fbpx
+36 30 405 0167 info@tintahalmuhely.hu

Tavaly év végén nyílt és ez év január végén zárt Gross Arnold, Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész életmű kiállítása Budapesten. A művészet kertje – Gross Arnold 90 címmel volt látható a kiállítás a Széphárom Közösségi Térben. A zárás előtt egy zaklatott, rohanós nap végén nyúzottan estem be a tárlatra, de a képekből áradó gyermeki álomvilág újratöltött energiával, elvarázsolt és mosolyt csalt az arcomra. 

Ki is volt Gross Arnold

Gross Arnold Erdélyben, Tordán született, édesapja festő és rajztanár volt, ő volt első művésztanára. 1946-ban kezdett Budapesten tanulni, előbb iparművészetet, de azt abbahagyta, majd végül grafikai munkákkal a Képzőművészeti főiskolán szerzett diplomát 1953-ban. Életében Magyországon kívül külföldön is sorra nyíltak kiállításai és számos díjjal jutalmazák. 2015. január 22-én hunyt el Budapesten.

Grafikai munkássága nagyon jól felismerhető a sajátságos, csipkeszerű aprólékossággal kidolgozott színes rézkarcairól, melyek szürealista, álomszerű mesevilágát tükrözik. Festményeit átjárja a játékosság, az aprólékosan megfestett képeit picurka figurákkal, tárgyakkal egészítette ki, így ezek a képek inkább tűnnek miniatűr makett-világnak, mint festményeknek. 

Jellegzetes motívumvilága és témái:

Részletgazdag, élettel teli, csipkeszegéllyel keretezett rézkarcain a sok apró motívum között gyerekkorunk ismétlődő epizódjai jelennek meg, mint a madarak, angyalok, tündérek, manók, mosolygó virágok, macskák, kutyák, hőlégballonok, vonatok, hinták stb. Összetett képek, párhuzamosan zajló sok-sok történetet mesélnek el. Hosszaszan szemlélve lehet belemerülni és belefeledkezni a képek világába. Pont ezért, a milliónyi aprócska részlet felfedezéséhez, ajánlatos lenne nagyítót használni.

A grafikus kedvelt témakörei szépen, egymás után következtek a termekben. Az önarckép, az elvágyódást megtestesítő kert, a műterem, a karácsony, Budapest és az olyan külföldi városok, mint Róma, Brüsszel vagy Firenze. A képeket témakörök és technikai megoldások alapján is tematizálták.

A kiállítás végére érve örömmel fedeztem fel, hogy Gross Arnold linómetszeteket is készített pályája elején. Ellentétben a részletező, aprólékossággal kidolgozott rézkarcaitól, a linómetszetein dekoratív, foltszerű ábrázolásokat használt. A képen látható illusztráció is linómetszet. 

Ha Te is kipróbálnád a linómetszés technikáját, gyere el hozzánk a Tintahal Műhelybe.