fbpx
+36 30 405 0167 info@tintahalmuhely.hu

Lássuk, honnan ered a linómetszet? A linóleummetszet vagy linómetszet a fametszethez hasonlóan magasnyomású sokszorosító eljárás. A művészek fadúc helyett 1895 körül próbálkoztak először egy puhább, homogénebb szerkeszetű anyaggal, a linóleummal. A linóleumra felvitt rajzot vésőkkel faragják ki, majd papírra nyomtatják a megmunkált, befestékezett lemezt. Figyelem, a kivésett részek nem hagynak nyomot a papíron!

A linóleumlapot parafa és lenolaj felhasználásával állítják elő. Ez az anyag a fánál jóval könnyebben és gyorsabban munkálható meg. A rézkarc és a rézmetszet aprólékos megjelenésével szemben ez az eljárás inkább foltszerű hatások megjelenítésére, síkhatású képek elkészítésére alkalmas.

Hogyan készül a linómetszet?

A megtervezett rajzot pauszpapír segítségével másoljuk az előkészített linóleum felületére. A tervezés során figyelembe kell vennünk, hogy a linóleum felületére a megtervezett rajzunk tükörképe kerüljön, ami majd a nyomtatás után újra az eredeti képet fogja mutatni.

linómetszet

A véséshez „U” és „V” alakú vésőket alkalmazunk a minta típusától függően. A „V” alakú vésőt többnyire vonalak vésésére, az „U” alakú vésőket pedig foltok, nagyobb területek metszéséhez használjuk.

Az elkészült, kivésett linóleum lemez felületére gumihenger segítségével visszük fel a festéket. A festék kikeverése egy sík üvegfelületen történik a hengerrel, majd egy kiválasztott papírt ráborítunk a befestékezett linómetszetünkre és nyomtathatjuk is a képeket.

A műhelyünkben egy kis könyvpréssel készítjük a kisebb nyomatokat, a nagyobbakat pedig egy kézi nyomtató korong segítségével dörzsüljük rá a papírra.

A linómetszet azért is nagyon izgalmas eljárás, mert egyrészt sok képet nyomtathatunk egy lemezről, másrészt variálhatjuk a papírlapok és a festékek színeit, így más-más hatást érünk el a különböző színek használatával. Érdekes, egyedi képeket készíthetünk, ha előre megfestett vagy nyomtatott papírlapokra nyomtatunk, illetve utólag kiegészítő mintákat is festünk a nyomtatott képekre. Többszínű nyomatokat nem csak utólagos festéssel és színes papírokkal érhetjük el. Ha egy rajzon belül a színeket külön-külön véssük ki különböző lemezeken, egymás után nyomtatva színes képek keletkeznek.

Fantáziánknak nem szabhat határt semmi, ha ráéreztünk a linómetszés világára, kísérletezhetünk kedvünkre, belefeledkezve az alkotásba. Ha kipróbálnád a linómetszést, gyere el a Tintahal Műhelybe egy workshopra!